Understimulert eller "trassalder"???

Siste dagene har det virkelig ikke vært mye oppmerksomhet på Zelante. Vi har pusset opp gangen til mamma, og det har tatt si tid, noe Zelante har fått merke.... (Men gangen ble fin)

To dager på rad klarte ho å stikke av, der vi er nå er det MYE sauer og ho er kjempeopptatt av de... Begge gangene ho stakk, satte ho retning rett mot sauene. På grunn av at vi var så nærme sauene turde jeg ikke bare løpe fra henne (ho så seg nemlig ikke tilbake...), så jeg forsøkte å løpe på siden og litt rundt i ett lite håp om å få tak i henne, men ho bare galopperte kjempefornøyd videre... Heldigvis var det noen gjess der som tok oppmerksomheten fra sauene og ho fant ut at å løpe etter de, var like morro som å løpe etter sauene... Til slutt fikk jeg henne slik at ho så på meg, la da jeg på sprang vekk fra henne, og heldigvis fungerte indianertrikset og ho kom etter meg og jeg fikk lurt henne inni huset igjen. Dagen etter gikk vi tur langt borte fra sauene og jeg hadde med kong og frisbee som vi lekte med. Siden vi var så langt borte fra sauene, tok jeg sjansen og slapp henne. Det var ikke lurt:-( Først løp ho jublende i ring rundt meg, så galopperte ho avgårde i retning sau... Denne gangen ble ho avledet av mange katter og mens katter og hund løp rundt gårdsbygningen, klarte jeg til slutt å få tak i henne! Jeg er veldig glad det ikke var noen med video der. Nå blir Z holdt konstant i bånd. Det får bare være at ho ikke klarer å ta seg ut på den måten, men jeg kan ikke ta sjansen på at ho skal løpe etter sauer mer. Jeg forstå lite, for ho har aldri stukket slik før, og ho har vært ganske flink på innkalling. Kan det være trassalderen som har slått til? Ho er elleve mnd.

I tillegg har ho klart å kline seg inn med fugeskum, noen som har forsøkt å fjerne det fra en hundepels? Tenk ei hel siden av hunden, dekket med noe seig masse som hverken kan vaskes bort eller taes bort vha børsting, fant ingen kjemikalier som hjalp... Det endte med at mye av pelsen måtte klippes. Det siste ho klarte var å sause seg inn med oljemaling, hunden måtte vaskes først med whitesprit, så med såpe og vann..

I dag har ho fått full oppmerksomhet. Ho har fått gått en lang tur og vi har trent på hopp. - Vi kom til og med så langt at vi trente litt på hopp - sitt - tilbakehopp og innsitt! Vi har gått en lang tur og vi har hatt flere økter der ho har fått klikk for alt ho har funnet på:-)

Nå er gangen ferdig og Zelante skal få den oppmerksomheten ho fortjener resten av ferien (og ellers også).

2 kommentarer:

kari anne sa...

Kjipe erfaringer det der, ja.. Takk og pris for at det tross alt det gikk bra!!

Personlig har jeg litt motforestillinger mot ordet trassalder. Det ordet innebærer liksom at hundene lever under strenge regler som aldri skal brytes. Jeg kan ikke huske at jeg noen gang har tenkt "trassalder" når jeg tenker tilbake på oppveksten til Ayla. Hun hadde periode der hun oftere kunne teste ut hva som ga respons fra meg, og da hun begynte å bølle med Joey HVER ENESTE GANG hun var løs, gikk det jo ikke an å la være å reagere lenger. Vi løste det ved å ha bånd på henne, og stå som barrierer mellom henne og Joey, sånn at hun ikke fikk noen respons hverken fra oss eller ham. :-) Det funket til slutt..

Mulig jeg bare fortrenger, for ellers ville jeg nok kalt de siste tre årene en eneste lang trassalder.. kanskje... :-)

Vær glad du bare trengte to repetisjoner for å lære at sauer er kjekkere enn deg ;-) Men nå har du jo funnet en kjempefin ting å bruke som distraksjon..

Bare to og en halv uke til ny helg nå!! :-D

Britt og Zelante sa...

Burde egentli ha klart meg med en, men jeg var så sikker på at vi var langt nok borte, det var ca en kilometer fra sauene...

Er for så vidt enig i tolkingen din av ordet "trassalder" men, samtidig er det en grei måte å beskrive en tilstand på... Men, aller mest heller jeg til at det er en kraftig tilstand av understimulering som feilte henne. Ho er veldig giret på sauene, men ho har likevel vært mye mer "normal" de siste dagene når ho har fått mer oppmerksomhet. Men, jeg har ikke tenkt å slippe henne for å teste innkalling så lenge vi er i saueland...

Distraksjoner mangler vi ikke akkurat:-(, men jeg tror jeg øyner bedring mht til konsentrasjon og oppmerksomhet.

Som vanlig gruegleder jeg meg til helga! Fortsetter med å gire henne på lek, kanskje det ender med at vi får ei supereffektiv helg?