Seks uker på vei

I dag er Zelante seks uker på vei. Magen begynner å bli ganske stor. Juret er begynt å vokse samtidig som pattene har fått en mørkere farge.

På grunn av Påska så er ikke det kommet innhold i valpekassa enda, det skal ordnes i løpet av helga. Men, det er visst på tide, ho er begynt å grave for å lage seg "rede". Når vi kom fra jobb i dag, så hadde ho laget seg en skikkelig fin plass i sofaen:-)

Valpefostrene blir bla påvirket av tispa sine hormoner, stoffskifte, immunforsvar og atferd. Jeg har vært veldig nøye med å passe på at Zelante ikke skal oppleve noe som for henne er stressende i perioden ho har vært drektig. I følge boka "Valpesosialisering" av Gry Løberg er det gjort endel forsøk som viser at fysisk kontakt med tispa under drektigheten er positivt (ikke at Zelante mangler det ellers heller men.....) Både tispa og den som klapper, produserer hormoner som oxytocin, prolaktin, dopamin og endorfin når de klapper og koser. Det  er bra for alle, både den drektige, den som klapper og for valpene.
Valpenes evne til å føle er utviklet før fødsel og noen mener at valpene kan føle at tispa strykes på magen og på grunn av det tåler de valpene bedre å bli handtert etter fødsel enn de som ikke har fått kos i mors mage. I følge Gry løberg er det lurt å følge den gylne middelvei, Zelante mener at den gylne middelvei er minst to timer hver dag :-). Ho elsker at jeg stryker henne på magen, enten ho ligger på rygg på fanget mitt i sofaen, eller ho ligger mellom beina mine på gulvet :-) Det er vel kanskje greit å si at det ikke bare er Zelante som liker disse kosestundene, men dere klarer vel ikke gjette hvem andre det gjelder :-)

1 kommentar:

injosa sa...

Utan tvil at begge kosar seg.